Rätt kläder till dansstilen

Att dansa innebär ofta att man tränar en hel del och har många svettiga pass på dansskolan. Det kan vara att du behöver kläder att andas och svettas i när det är dags för dansträning och att du sedan behöver snygga uppträdarkläder inför den stora dagen då era kunskaper skall visas upp. Oavsett tillfälle inom dans så har nobodesign märkeskläder som kan tänkas behövas, för alla danstillfällen. Det är inget nytt att dansa i märkeskläder och det är klart att de flesta kanske väljer mer sportiga märkeskläder, men jazzbyxor är absolut ett bra val det med. När det kommer till uppvisning så är det generellt så att stor vikt läggs vid att kläderna sticker ut och exempelvis glittrar.

dansar hip hopFör många är dans livet och det är viktigt att allt är samlat under ett tak, det kan exempelvis handla om kläderna som den här artikeln handlar om. Kläder är en viktig del i att dansa och att faktiskt förstärka dansen. Det är många som menar att kläderna är en del av showen och det stämmer helt klart! När man tränar så är det kanske inte jätteviktigt med vad man har på sig i form av utseende, däremot finns det andra kriterier som spelar in och som måste stämma.

Kriterier för bra danskläder

De kriterier som är extra bra för träning är:

  • Vid träning ska kläderna vara bekväma. Beroende på dans är det också viktigt att de är töjbara. För de som dansar breakdance är det vanligt att man har sweatpants och tränar i, den större varianten då för att passa in på musikstilens klädstil.
  • Viss dansträning är det skönt att ha töjbart men figurnära kläder, anledningen är för att de flesta måste träna på följsamheten i deras rörelse. Där det är viktigt att rörelserna följs ut är bland annat modern dans och jazz.
  • Balett är den dansen som har den mest speciella klädstilen när det kommer till dansträning. Vanligt är att ha trikåer och att absolut inte ha bylsiga t-shirts eller byxor. Tutukjolen är även den speciell och kan bäras på träning för att skapa inlevelse.

balettdansöser

 

Kläderna skall synas

Att kläderna ska synas när man dansar sin uppvisning är förmodligen inte det man lär ut på dansskolan. Men det är onekligen en viktig del av showen. Att en kvinna har en vacker klänning med flygig kjol skapar effekter om dansen är snabb och med mycket puls. Exempelvis är spanska danser extra tacksamma att ha flygiga och spektakulära kläder när det är show. För den som ska dansa modern dans så är faktisk kroppsstrumpan ganska vanlig och används för att visa upp mer känsla av kroppens linjer, där är inte fart och fläkt i fokus utan istället handlar det mycket om stillsamma rörelser och harmoni, något som överförs väl med rätt klädesplagg. Att danser som är inspirerade av hip hop musiken är inget konstigt heller då det är en del av musikstilens klädtrender, det införs även i dansen och har en naturlig del där. Här talar vi om oversized tröjor och byxor, men det kan också handla om att ha en keps eller annat som symboliserar stilen.